El “Renaixement” del 9 d’octubre a Torrent

0
381

La coneguda estructura “Renaixement” plantada al ‘Burning Man’ als EUA es cremarà com a colofó de la Setmana Cultural

Entre les moltes activitats destaca el projecte artístic/solidari ‘Elefante’, liderat per Olfo Bosé

Ahir es va presentar en roda de premsa la Setmana Cultural del 9 d’octubre. L’Ajuntament de Torrent ha preparat una sèrie d’esdeveniments coincidint amb el 50 aniversari de huit comissions falleres de la ciutat i tenint com a fil narratiu conductor de tota la programació el compliment de l’expedient pel qual les Falles van rebre la Declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat/Unesco.

És per això que, seguint els 11 items de la candidatura es pretén posar en peu una ambiciosa programació que recull cadascun dels bastiments d’esta declaració: pirotècnia, música, arts plàstiques, diversió, sabers tradicionals, artistes fallers, artesanies, esforç col·lectiu, creativitat, literatura festiva i indumentària.

Les activitats arranquen el 30 de setembre amb la PLANTÀ i encesa lumínica de la falla Renaixement, als peus de la torre. A més, l’Antic Mercat acollirà una exposició explicativa sobre la importància de l’estructura i el significat de la mateixa; mitjançant un recull d’imatges i vídeos, que explicaran del procés de construcció, el viatge als Estats Units, la seva presència al desert de Nevada. “Aprofitant el context de la proximitat del primer aniversari de la declaració de Patrimoni de les falles i la celebració del 50 aniversari de 8 comissions falleres de la ciutat, hem preparat un projecte molt ambiciós i atrevit. L’Ajuntament de Torrent vol esdevindré l’epicentre cultural d’esta manifestació cultural i festiva declarada patrimoni, i que tindrà com a element referencial la “plantà” i “cremà” de la Falla Renaixement, dels artistes Miguel Arraiz i David Moreno, que va estar plantada al “Burning Man” durant l’estiu de 2016, sent ambaixadors de la cultura festiva fallera”, ha assenyalat el regidor d’Activitats Lúdiques, Alfred Costa, que ha volgut agrair la participació i col·laboració dels dos artistes presents a la roda de premsa.

“No cap dubte de l’impacte turístic per a la ciutat i la possibilitat d’esdevindre un espai de trobada per debatre els detalls teòrics i pràctics de la declaració, per posar en escena (exposicions, concerts, programació….) la riquesa i la responsabilitat que aporta la declaració a un importantíssim grup de col·lectius que aporten a la pròpia societat valenciana el secret de l’ADN fester i cultural com a poble”, ha explicat Costa.

A la roda de premsa també va assistir l’artista, Olfo Bosé, membre destacat de la família Bosé qui ha explicat el seu projecte “Elefante”, que sense cap ànim de lucre, i motivat després la mort de la seua germana Bimba, recaptarà diners per a l’Associacio de lluita contra el Càncer de Torrent, de la mà de “Corazones Abiertos”. El gran mural que es pintarà serà subastat i rifat entre els participants.

El programa es completa amb activitats que fomenten la tradició i cultura valenciana, com el campionat de Dominó Ciutat de Torrent organitzat per la Federació de Dominó Jaume I, actuacions al voltant de la música valenciana a l’Auditori, partides de pilota valenciana, visites nocturnes a la torre, xarrades històriques, i activitats que agradaran a tots els públics.

Dissabte 30 setembre
9h 1er premi DOMINÓ CIUTAT DE TORRENT- Plaça Jutjats. Entrega trofeus a les 20h.Org.Federació de Dominó Jaume I de la Comunitat Valenciana.
21h. PLANTÀ FALLA “RENAIXEMENT”. Inauguració Expo “De Torrent al Burning” a l’Antic Mercat. “L’ENCESA”Espectacle lumínic i musical
22.30h VISITA NOCTURNA GUIADA A LA “TORRE”.

Diumenge 1 octubre
12.00h PROJECTE ELEFANT .Plaça La Torre. Org. Corazones Abiertos. Amb els artistes Olfo Bosé, Jesús Arrue i Marcos Caparrós. Acte solidari.
19.00h MEMÒRIES. Concert música. XX Aniversari Grup valencià Illana. Auditori de Torrent (2)
20.30h RENAIXEMENT, “L’ENCESA”. Espectacle lumínic i musical

Dimarts 3 octubre
20.30h “DE TOTA LA VIDA”. Organitza Comfet. Debat al casal de la Falla L’Avinguda. Fallers històrics fan un atrevit exercici de memòria fallera.
20.30h RENAIXEMENT, “L’ENCESA”. Espectacle lumínic i musical

Dimecres 4 octubre
17.30h CONCERT ESCOLA CORAL . Plaça Unió Musical
20.30h XARRADA “UNA HISTÒRIA DE FALLES” Organitza COMFET – Casal Falla Ramon i Cajal.
20.30h RENAIXEMENT, “L’ENCESA”. Espectacle lumínic i musical

Divendres 6 octubre
19.30h INAUGURACIÓ CENTRE INTERPRETACIÓ DE LA FESTA. EMAT. Edifici Metro Avda. Un racó per a cada ítem del Patrimoni Unesco i un espaci per a les Falles que celebren el 50 aniversari.
20.30h RENAIXEMENT, “L’ENCESA”. Espectacle lumínic i musical
22.30h VISITA NOCTURNA GUIADA A LA “TORRE”. (1)

Dissabte 7 octubre
19h ACTUACIO GRUP BALL TORRENT /LO DRAC ALAT (VALÈNCIA)(La Torre/Antic Mercat). Intercanvi cultural entre les dos formacions de danses.
20h FLAMENCIANES- Josep Aparicio “APA”. Auditori de Torrent.
20.30h RENAIXEMENT, “L’ENCESA”. Espectacle lumínic i musical
22.30h VISITA NOCTURNA GUIADA A LA “TORRE”.
 
Diumenge 8 octubre
11h 2ª CARRERA SOLIDÀRIA (Org Falla 2on TRAM), Plaça La Llibertat
12h JAUME I (Teatre infantil la XaNa Teatre). Plaça La Torre.
17.00h PILOTA VALENCIANA. Exhibició de Raspall. Org.Falla Sants Patrons.
19.30Hh ACTE HOMENATGE A LA SENYERA- Casal Falla Sants Patrons
20.30h RENAIXEMENT, “L’ENCESA”. Espectacle lumínic i musical
21h UN TORRENT D’ARENA- Plaça Major. Espectacle amb música en directe projectat sobre la paret de la Torre.
20.30h RENAIXEMENT, “L’ENCESA”. Espectacle lumínic i musical
22.30h VISITA NOCTURNA GUIADA A LA “TORRE”.

Dilluns 9 octubre
13h GRAN GLOBOTÀ (Organitza Comissió 50 aniversari). Matinal infantil des de les 10.30 h
19.30h PROCESÓ CÍVICA I HOMENATGE A JAUME I (3)
20.30h CONCERT EXTRAORDINARI BANDA SIMFÒNICA CERCLE CATÒLIC
21.30H CREMÀ FALLA “RENAIXEMENT” amb espectacle pirotècnic.