Exposició d’una rèplica desmuntada del Sant Calze en la Catedral de València

0
509

La Catedral de València ha inaugurat una exposició en la qual pot veure’s una rèplica del Sant Calze i uns panells explicatius sobre els miracles eucarístics de l’Arxidiòcesi, en el marc de la celebració de l’Any Jubilar Eucarístic del Sant Calze, inaugurat el mes d’octubre passat pel cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares.

José Verdeguer, canonge conservador del Patrimoni Artístic de la Seu, ha explicat que es tracta de “una exposició senzilla amb la qual volem donar a conèixer, mitjançant uns panells explicatius, quins són els miracles eucarístics de l’Arxidiòcesi i quines són les parròquies que els tenen a més d’explicar amb una rèplica desmuntada i unes fitxes informatives els diferents elements que conformen el Sant Calze”.

Així, en la mostra, situada en una capella lateral del corredor d’accés a la capella del Sant Calze, poden veure’s panells relatius a les localitats de Silla –miracle de les Sagrades formes incorruptes des de 1907-; Alboraia i Almàssera, i el “miracle dels peixets”; Montcada i el miracle de la Venerable Inés; Alcoi i el del robatori i troballa de les Sagrades formes en 1568; i Llutxent i el miracle dels Sagrats Corporals.

“La idea és que al llarg de tot l’Any Jubilar aquesta exposició recórrega totes aquestes parròquies que són també partícips d’aquesta celebració”, explica Verdeguer. De la mateixa manera, l’Arquebisbe concedirà que siga Dia Jubilar el de la festa del seu miracle eucarístic en cadascun d’aquests pobles.

A més, l’Any Sant porta per lema “Calze de la Passió” en referència a les tres relíquies claus entorn de la Passió de Crist: el Sant Calze, la Santa Espina, que va arribar a la Catedral de València en el segle XIII regalada pel Rei Sant Lluís de França, i el Lignum Crucis o la Vora Cruz, un tros de la Creu de Crist -un dels més grans que es conserven- que el papa Benet XIII va regalar a Martín l’Humà.

Per això, durant l’Any Jubilar els pelegrins que acudisquen a la Seu valentina podran venerar el Sant Calze en la seua capella i en la Capella de Sant Pere, on estan exposades per a la seua veneració la Santa Espina i el Lignum Crucis.