Félix Crespo: “El tripartido tornen amb diners públics a relizar ingerències politicas en les falles”

0
93

“S’han inventat uns premis excloents i sectaris, sense cap tipus de consens amb els beneficiaris i que cerquen més discriminar i marginar que unir en una festa declarada Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO”.

“El sectarisme ideològic i polític està sent, des del primer dia, el full de ruta d’un govern tripartit que genera conflicte on mai ho va haver-hi”.

“Han fet cas omís a la recomanació i suggeriment del Sindic de Greuges”, de juny de 2017, en resposta a la queixa plantejada per l’Associació Cultural Casal Bernat i Baldoví, on s’instava a la Consellería i a l’Ajuntament de València a:

José Cholbi (Síndic de Greuges): “SUGGERIM a l’Ajuntament de València i a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport que amb un tarannà integrador, promoguen els actuacions necessàries perquè és respecte en el llibre oficial faller el criteri lingüístic que cada col·laborador trie per a la seua obra i que tots ells tinguen accés als ajudes i subvencions públiques en termes d’igualtat efectiva i sense cap discriminació per a la promoció i ús del valencià”.

El regidor del Grup Municipal Popular Félix Crespo, ha realitzat declaracions després de la filtració de la creació per part de la Conselleria d’Educació, Cultura, Investigació i Esport i amb la col·laboració i aprovació de la regidoria de Cultura Festiva després de reunir-se dijous passat en l’Ajuntament amb Fuset, d’uns premis per a un concurs de llibrets de falla de la ciutat de València. “és incessant i malaltís l’obstinació dels tripartits en la Generalitat i Ajuntament per cometre ingerències en l’àmbit de les festes i en particular en les Falles. I el sectarisme ideològic i polític per marginar a entitats i associacions que no els són afínes, com El Rat Penat, ocultant que són col·lectius culturals històrics que han fet possible la concessió del títol a les Falles, per la UNESCO”, ha denunciat Félix Crespo.

Crespo ha assenyalat que va ser al juny d’enguany, quan el Síndic de Greuges el que va constatar que efectivament s’estaven vulnerant els drets d’un col·lectiu per les actituds discriminatòries i ingerències que estaven duent a terme des de les diferents administracions autonòmica i local en marginar a tots els escriptors, poetes, investigadors, periodistes i usuaris que utilitzen les normes de la RACV, com també a la centenària Associació Cultural del Rat Penat amb el seu tradicional concurs de Llibrets.
L’edil popular ha afegit que “l’informe i suggeriment del Síndic de Greuges fué incontestable i inqüestionable en relació a l’exercici lliberteu d’expressió i inequívoc en l’ús i respecte del criteri lingüistico. No ho va entendre així el Director General de Política Lingüística, Rubén Trenzano, que adduïa ser contrària al marc legal vigent, i va atacar de manera insòlita i duríssima al Síndic, acusant-ho de notòria negligència, mala fe o interès personal i amenaçant-ho amb el seu cessament. Aquest mateix suggeriment va ser acceptada per l’Ajuntament de València”.

“Ara entenem la vendetta, i apareix aquest nou concurs que de nou, de manera fosca i urgent, ambdues institucions han adoptat aquesta decisió de manera unilateral sense el previ consens i diàleg, en aquest cas, amb el col·lectiu d’autors interessats, depurant tot allò que no li és afí al seu pensament polític. En canvi assistim totes les setmanes des d’ambdues institucions a la concessió de subvencions culturals a entitats afínes que recolzen, promocionen i difonen el catalanisme en detriment del propi amb diners públics valencià”, ha afegit Crespo.
Crespo ha recordat que “aquest grup municipal ja denuncie el 28 d’octubre de 2016, que Ribó va portar a l’aprovació de Junta de Govern Local, les ‘Bases dels Premis de Poesia Lírica Fallera’, adoptat de manera unilateral, sense consensuar amb el col·lectiu faller i sense proposar i sotmetre-ho a debat en l’assemblea com assenyala el reglament faller i que la seua únic objectiu i fosca voluntat era el marginar a la històrica entitat El Rat Penat en la tradicional elecció dels poemes dedicats a les Falleres Majors de València que es publiquen en el Llibre Oficial Faller, la qual cosa juntament amb les normes li va suposar la reprovació al seu regidor Fuset”.

L’edil popular ha assenyalat que “volem conèixer l’opinió de l’alcalde Ribó, sobre aquests premis que incideixen directament contra el suggeriment del Síndic de Greuges, i sobre la qual va donar trasllat, de la seua acceptació, al Sindic de Greuges.”.

Per a finalitzar, Crespo també ha afegit que “el que ha de fer la Generalitat Valenciana i també la Diputació de València, sense sectarismes ni ingerències polítiques és, després de la declaració de la festa més internacional de la Comunitat Valenciana per la UNESCO, dotar de finançament i crear ajudes que beneficien a la totalitat de les comissions falleres i incentive el seu treball i tot açò en continu diàleg amb elles, que ara com ara no existeix, i conèixer les seues vertaderes necessitats”.