Les estacions de metro de Xàtiva i Colón tancaran durant les hores de la mascletà

0
657

La mesura busca evitar la concentració de gent per seguretat i recorden que “seguim en alerta quatre de nivell terrorista”

Les estacions de metro de Xàtiva i Colón es tancaran des del 16 al 19 de març i de 12.30 a 14.30 hores per la gran concentració de gent. A més, la parada de l’Albereda també es tancarà dues hores abans de la Nit del Foc, pels castells de focs artificials. D’altra banda, s’incrementen els controls d’alcoholèmia i drogues i es faran xerrades de prevenció d’ús de material pirotècnic en els col·legis a través de la Policia Local i de la Guàrdia Civil.

La Policia Local de València reforçarà el seu dispositiu per a Falles amb la mobilització de 3.600 serveis d’agents (l’any passat eren 3.500), tal com ha apuntat Menguzzato, que es coordinaran amb la resta de forces i cossos de seguretat de l’estat mitjançant el CECOR, centre de coordinació que s’instal·larà a l’Ajuntament i que integra a la Policia Local, Nacional i Autonòmica. “S’ha aprovat un dispositiu que només en cada mascletà mobilitzarà a un total de 80 policies locals; mentre que en el tret del castell en el jardí del Túria, 88 efectius vetllaran perquè tot discorri perfectament”, ha afegit la regidora de Protecció Ciutadana. En aquest àmbit, també hi haurà un reforç en els telèfons d’emergència 092 i 112.

Al mateix temps, un nou pla de seguretat s’aplicarà aquestes Falles tant a la plaça del Ajuntament com en Russafa per millorar la seguretat i garantir les vies d’evacuació. Un nous plans que ja es van engegar ahir amb la primera mascletà i que plantegen com a vies d’emergència el carrer Sang i Barques, entre plaça del Ajuntament i Poeta Querol. Així mateix, hi haurà diferents vies d’evacuació, que seran les callis Periodista Azzati, Roger Lloria (entre plaça del Ajuntament i Pascual i Genís), En Llop, Cotanda, Barcelonina (entre plaça del Ajuntament i plaça de Rodrigo Botet), i Moratín (entre Santa Eulàlia i Portal de Sant Jordi). Les vies lliures d’obstacles seran plaça del Ajuntament, Sant Vicent (entre plaça del Ajuntament i Pau), Maria Cristina (entre plaça del Ajuntament i plaça del Mercat), Correus, Marquès de Sotelo, Sant Pau, Ribera i passeig de Russafa. Les vies d’emergència serviran per a l’entrada i sortida de qualsevol vehicle que fos necessari, mentre que la resta podran servir per a una eventual evacuació de les persones que es congreguen per veure la mascletà.

Quant a Russafa, les vies d’emergència seran Pintor Gisbert (entre Cuba i Filipines) i Puerto Rico (entre Sueca i Cadis); i les vies d’evacuació seran Literat Azorín (des de Cuba fins a Filipines, inclosa la superfície de tots els xamfrans de creus de carrers) i Sueca (des de Literat Azorín fins a Centelles, inclosa també la superfície de tots els xamfrans de creus de carrers). Les vies lliures d’obstacles seran Cuba (des de Germanies fins a Literat Azorín) i Sueca (des de Germanies fins a Puerto Rico). El carrer de Literat Azorín, des de Cuba fins a Sueca, servirà com a via d’interconnexió entre les vies d’evacuació dels dos espectacles i, per tant, estarà tancada al públic durant la realització dels espectacles.

Com a novetat d’aquest any, les comissions falleres hauran de posar en la porta dels casals i carpes un mapa de la demarcació amb els elements autoritzats perquè qualsevol persona pugui conèixer les vies lliures. “Aquests mapes també estaran integrats en un geoportal en el qual tindran accés tots els serveis municipals i les forces de seguretat”, ha dit el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset. Així es pot tenir un mapa de tots els elements que hi ha ara mateixa a la ciutat, no només de falles, sinó també de mercats, carpes, escenaris, etc.

Des de la Junta també s’ha informat que Seprona, servei especialitzat de la Guàrdia Civil, farà un control al Parc de l’Albufera de les acampades i contra els incendis. Respecte al material pirotècnic, la Guàrdia Civil ha editat unes normes i consells sobre el seu ús que estarà disponible en valencià, castellà, i anglès per evitar qualsevol tipus de problema en valencians i turistes. També es faran tallers dirigits a escolars sobre l’ús de la pirotècnia