La Cavalcada del Patrimoni

0
766

El Tio de la Porra de Gandia, els ‘fatxos’ d’Onil, els campaners de l’Alqueria de la Comtessa, una mostra de la merenga de la República Dominicana i els ‘negrets i dansadors’ de l’Alcúdia participen en el desfileEl Tio de la Porra de Gandia, els ‘fatxos’ d’Onil, els campaners de l’Alqueria de la Comtessa, una mostra de la merenga de la República Dominicana i els ‘negrets i dansadors’ de l’Alcúdia participen en la desfilada
A ritme de tabalet i dolçaina, les Falles han reforçat els seus vincles amb altres festes i rituals del món declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco amb una desfilada que va partir de la Llotja poc després de les sis de la vesprada, va seguir per María Cristina i la Plaça de l’Ajuntament, fins a acabar en l’avinguda Marquès de Sotelo.

El colorit espectacle va congregar a nombroses famílies, veïns i turistes, que van plantar cara al vent per a gaudir de diverses manifestacions culturals i festives, amb els més xicotets en primera fila.
La Cavalcada del Patrimoni va servir el passat any per a reivindicar la candidatura de les Falles a Patrimoni Immaterial de la Humanitat i, en aquesta ocasió, va permetre celebrar la inclusió de la festa gran de la ciutat en aqueixa llista privilegiada de celebracions de tot el món.

En la seua tercera edició, la desfilada encapçalada per la Colla de Tabal i Dolçaina de la Junta Central Falleray els ‘gegants i cabezudos’ de la ciutat, va integrar a el ‘Tio de la Porra’ de Gandia, els ‘fatxos’ d’Onil, campaners de l’Alqueria de la Comtessa, una mostra de la merenga de la República Dominicana i els ‘negrets i dansadors’ de l’Alcúdia. Es tracta d’una aposta per visibilizar la diversitat i la riquesa de la cultura festiva, valenciana i d’altres cultures.

La parella de gegants que representen a Jaume I i Violant d’Hongria va captar l’atenció dels nombrosos xiquets congregats davant el Mercat Central o en diferents punts del recorregut, que tampoc van perdre de vista a la comparsa de cabezudos que els acompanyaven, obra de José Luis Ceballos i Paco Sanabria i que també recreen a personatges històrics valencians.
Campanomóvil

Després d’ells desfilaven campaners de l’Alqueria de la Comtessa, amb el seu ‘campanomóvil’, una estructura metàl·lica que simula un campanar amb cinc campanes de diferent grandària, pes i sonoritat, i dues rodes de glòria, amb una creu dels templarios, en record de l’ordre que va tutelar l’adolescència de Jaume I.

A continuació van delectar als assistents la muixeranga dels ‘negrets’, amb els seus vestits verd-i-blancs, i els ‘dansadors’, rituals documentats des de mitjan segle XVIII.

Els seguia el Tio de la Porra de Gandia, declarat bé de rellevància local, que dirigeix la banda de tambors encarregada d’anunciar l’inici de les festes patronals de Gandia i saca als xiquets de les escoles per a convidar-los a la Fira de Gandia.

El fermall final de la Cavalcada del Patrimoni va ser a càrrec de la República Dominicana, amb una mostra del ritme més popular del seu folklore, la merenga, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco en 2016.