Los primeros galardonados con los “Premis del Comú” de la Falla Nou Patraix

0
558

La comisión Montesa-Dr. Marañón, entregó anoche sus primeras “Tapaoras del Comú número 1” en una noche de homenaje a los orígenes de las fiestas falleras. 

La comissió fallera Montesa–Dr Marañón Nou Patraix va lliurar anit els seus primers “Premis del Comú” a Félix Crespo expresident de Junta Central Fallera i regidor de l’Ajuntament de València, José Giménez president de la comissió Cuba Literat Azorín i Francisco Romero president Federació Falles Secció Primera. Aquests premis naixen després del primer any de vida de la comissió i pretenen consolidar-se com a reconeixement a la labor de persones i institucions en favor de les festes falleres.

La vetlada fallera va començar amb un sopar en el casal per a posteriorment iniciar-se un debat sobre els orígens de la festa. Els premiats, excepte Félix Crespo que no va poder assistir a causa d’una indisposició d’última hora, van detallar els seus inicis en el món faller per a acabar en l’actualitat on es va repassar també la problemàtica que pateixen moltes comissions o la promoció de les Falles en la resta d’Espanya i en l’estranger aprofitant la recent declaració de Patrimoni de la Humanitat.

Després del col·loqui es va procedir al lliurament de les “tapaoras del Comú número 1’ amb dedicatòria. El guardó fa referència a una de les cançons més antigues de les Falles “El cant de l’estoreta velleta”. A la fi del segle XVIII principis del XIX, explica la tradició que els xiquets recorrien les cases dels seus barris de porta en porta a la recerca d’andròmines per a realitzar una foguera encara que fóra una “estoreta velleta per a la falla de Sant Josep, el tio Pep? Mes que seguisca la tapadora del comú nombre o?”

En aquesta primera cita dels “Premis del Comú” es va reconèixer la labor de Félix Crespo pel seu treball a favor de les Falles durant els seus vuit anys al capdavant de la Junta Central Fallera de València. A José Giménez els seus quasi tres dècades com a president de la comissió Cuba-Literat Azorín i a Francisco Romero el seu treball en els últims anys amb la Federació de Falles de Secció Primera.

La comissió va aprofitar l’acte per a agrair públicament amb la insígnia de Nou Patraix a Roberto Martin Mecbou, Juan Fran Solivares i Toni Pla Piera per la seua recolze en el moment de la constitució de la comissió i a Jose Luis Platero Cosi i Juanjo García per ser els artistes responsables dels monuments per a aquest exercici.