Per què les Falles són Patrimoni de la Humanitat?

0
503
Fuente: RTVE

Les Falles compleixen els cinc principals criteris establits per la UNESCO per a la seua declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de la humanitat:

Drets humans. La Unesco remarca la compatibilitat amb els drets humans, l’obertura a qualsevol grup social, de qualsevol edat, professió, classe social i dimensió cultural. A més, permet una representació i participació de les dones en la planificació i la realització cada vegada major.

Festivals de foc. Els experts entenen que formar part d’aquesta llista permetria cridar l’atenció sobre altres festivals del foc nacionals i internacionals i les seues respectives comunitats de la regió mediterrànies. Milloraria també la comprensió social.

Arts i oficis. Les Falles, assenyala la Unesco, destaquen per la creativitat en les arts i oficis, i la seua salvaguarda permet la continuïtat de moltes habilitats, al mateix temps que l’ús de tints satírics i altres formes de literatura també pot ser una important font d’inspiració.

Intergeneracional. L’organització posa l’accent en el seu informe en la transmissió intergeneracional activa, i les comissions falleres, que asseguren la viabilitat d’aquesta festivitat; així com en la participació de les comunitats, ajuntaments i universitats.

Patrimoni. La Unesco assenyala que les Falles es van incloure en 2012 en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià. Més tard també va formar part del Registre de Béns d’Interès Cultural del Ministeri de Cultura.

És per tot això pel que les Falles són àmpliament reconegudes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.