SHARE

22.000 participants per a la festa més internacional.
El tapís roig creixia per la principals carrers de Bunyol després que la Tomatina guanyara el pols al temporal en ple agost. Va eixir el sol al principi del matí i i la calor va inundar la jornada. Més de 145.000 quilos de tomaca repartits en 6 camions es van llançar els 22.000 participants en la festa d’aquesta hortalissa que dóna vida a Bunyol, declarada d’interès turístic internacional des de 2012.

“La festa popular de Bunyol és meravellosa però vivim en el cor de la Tomatina i no descansem. De joves entràvem al recinte i era una autèntica barbaritat”, destaquen dues veïnes de la localitat mentre posen una lona abans del succés. Un altre jove de Bunyol, que ha passat la nit sense dormir per a no perdre’s la Tomatina, explica untat de suc roig que “cal ficar-se dins per a sentir l’emoció. És increïble perquè asseus llibertat i, a més, la tomaca és és un bon exfoliante per a la pell”.

Els participants van abarrotar el carrer principal de Bunyol i es van llançar tomaques com si no hi haguera matí. En concret, van participar un 39,2 % d’espanyols; 11,7 d’anglesos; 4,6 % de nord-americans; 3 % de francesos i 2,4 % d’australians. A més d’ells, també es van apreciar indis i asiàtics. Tots ells van fusionar les seues cultures a Bunyol gràcies a 145.000 quilos de tomaca. Cinc minuts abans de començar van cridar “tomaca, tomaca, tomaca” com a idioma universal per al reclam de la festa.

L’esdeveniment ha estat més compromès enguany amb la lluita contra la violència de gènere a causa de l’engegada d’un “punt violeta”. Aquest servei està consistint que representants del Moviment Dones Democràtiques de Bunyol juntament amb voluntàries servien d’enllaç entre les persones que, en un suposat cas, hagueren patit una agressió i els cossos de seguretat i seguretat privada.

Més de 700 efectius vetlen per la seguretat de la festa entre Protecció Civil, Guàrdia Civil, Policia Nacional, Policia Autonòmica, Policia Local, Seguretat Privada i voluntaris. De fet, es va comptar amb un helicòpter, un hospital de campanya, 12 ambulàncies (6 de les quals són Samur) i càmeres en enclavaments destacats, entre altres dispositius. A més d’ells, també van participar 300 voluntaris repartits entre el recorregut i fora d’ell que, com a homenatge a les víctimes. la Tomatina és, sens dubte, una festa sense igual.