Algemesí exhibeix el tapís de la beata Josefa Naval en el 200 aniversari del seu naixement

0
159

La basílica de Sant Jaume de la localitat valenciana d’Algemesí ha restaurat i exposat el tapís de la beatificació de Josefa Naval Girbés (Algemesí 1820-1893) , coneguda popularment com a “Senyora Pepa”, de qui el pròxim 11 de desembre es commemoraran els 200 anys del seu naixement.

El llenç va ser realitzat per José Manuel Cuevas, artista de la localitat, que en aqueix moment estava treballant en la restauració del retaule major de la basílica. La peça que ha sigut col·locada a l’entrada de la capella de la Mare de Déu de la Salut “romandrà exposada fins a l’11 de desembre del 2021 amb motiu de l’aniversari del naixement de la beata”, ha afegit el rector.

En el tapís apareix Josefa Naval al costat de dos joves que representen la formació de les dones, a nivell professional amb la dona que es troba brodant, i espiritual amb la xiqueta que sosté a les seues mans el catecisme de la doctrina cristiana. L’obra que ha romàs a la sala capitular de la basílica durant prop de 30 anys ha sigut restaurada pel mateix autor, José Manuel Cuevas.

La imatge de la beata que apareix en el tapís va servir d’inspiració per a esculpir la talla de fusta creada l’any 1989 ja que anteriorment no existia cap imatge de la beata. Aquesta talla de fusta és la que tradicionalment ix en processó amb motiu de la seua festivitat, “encara que enguany a causa de la pandèmia del COVID-19 i les mesures establides per les autoritats sanitàries ha sigut suspesa”, ha explicat el rector.

Josefa Naval va convertir la seua casa en escola taller de formació

Guiada espiritualment pel rector Gaspar Silvestre, “va sentir la vocació d’ajudar en la formació humana, professional i cristiana de xiquetes, joves i també de mares de família” i als 28 anys va convertir la seua pròpia casa en una escola-taller de brodat, on unia la formació professional a l’espiritual.

A més, Josefa Naval “va destacar pel seu lliurament a la pastoral parroquial, que es va reflectir en les catequesis, les visites als malalts o l’atenció al culte, entre altres tasques”. La diòcesi de València celebra la seua festivitat litúrgica el 6 de novembre, dia de la seua Confirmació, ja que el dia de la seua defunció, 24 de febrer, coincideix amb el temps de Quaresma.