Casal Bernat i Baldoví manifesta el seu rebuig de la Comissió Falles UNESCO

0
618

Pere Fuset impon quí ha de salvaguardar les Falles.

Rebuig total a la comissió de seguiment Falles UNESCO imposta per la regidoria a esquena dels fallers.

Són els fallers els que han de presidir, coordinar i establir l’estructura d’esta comissió

Exigim que esta comissió, si aixina ho aproven els fallers, la componguen les “Organisacions comunitàries implicades o representatives” que inclou l’Expedient

Des de l’Associació Cultural Casal Bernat i Baldoví volem mostrar públicament el nostre rebuig absolut a la proposta de membres de la comissió de seguiment Falles UNESCO aportada este divendres passat 16 de febrer per la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Valéncia a proposta del Servici de Cultura Festiva, pels motius següents:

1.- Que una comissió siga impulsada des de l’Ajuntament de Valéncia no significa que siga presidida, coordinada, i per tant monopolisada en la seua composició, pels criteris de la Regidoria de Cultura Festiva.

Com resa el propi Expedient en el punt 4.a. “Els fallers i falleres no sols han participat en la redacció de l’expedient, sino que han segut el motor impulsor de la candidatura”.

Una de les grandees de la festa fallera és precisament que té en els seus fallers als seus llegítims propietaris, sent ells, com a promotors de la declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de l’Humanitat, els primers interessats i valedors de la seua salvaguarda, tenint per ad això en el seu màxim orgue de representació, l’Assamblea de Presidents, la llegitimitat de velar per la seua protecció i continuïtat.

Són els fallers els que han de presidir, coordinar i establir l’estructura d’esta comissió de seguiment Falles UNESCO, desvinculant-la de qualsevol intromissió política, a fi de garantisar en el temps la seua pluralitat i transparència, més allà del partit polític que ostente la titularitat de la regidoria o, inclús, d’aquells que tinguen representació en l’hemicicle municipal.

2.- Com aixina indica el propi Expedient en el seu primer apunt del punt C, els individus implicats són els ciutadans (FALLERS I FALLERES) representats per Junta Central Fallera i les respectives Juntes Locals. Incloent posteriorment i per este orde a Gremis Artesans d’Artistes Fallers, Pirotècnics, Músics, Artesans (Orfebres, indumentaristes, peluquers, seders…) i Lliterats festius.

És inadmissible el criteri establit de forma unilateral per l’actual Regidoria de Cultura Festiva, per no estar amparat per cap de consens en el colectiu faller.

Basant-se en el propi Expedient, i per a no incomplir d’inici el propi esperit d’este, exigim que eixa comissió, si aixina ho aproven els fallers, la componguen les “Organisacions comunitàries implicades o representatives” que inclou l’Expedient en el punt 4.d. i que són les següents:

Junta Central Fallera, Gremi Artesà d’Artistes Fallers, Colege de l’Art Major de la Seda, Associació d’Estudis Fallers, Lo Rat Penat, Gremi Provincial d’Artistes i Artesans Fallers de Burriana, Interagrupació de Falles de Valéncia, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació de Falles en Especial Ingeni i Gràcia, Agrupació de Fabricants Pirotècnics de la Comunitat Valenciana (Piroval), Federació de Folclor de la Comunitat Valenciana, Associació Valenciana d’Indumentaristes, Junta Local Fallera (Paterna), Junta Local Fallera (Manises), Federació de Falles de Gandia, Junta Local Fallera (Alzira), Junta Local Fallera (Torrent), Junta Local Fallera (Xàtiva), Federació Junta Fallera de Sagunt, Junta Local Fallera (Dénia), Federació de Falles de Burriana, Junta Local Fallera (Sueca, Perelló i El Mareny).

Entenent que, després de la pertinent aprovació o no de cada una d’estes entitats per part del Ple de JCF i ratificades posteriorment per l’Assamblea de Presidents, puguen ser presentades per al seu ingrés, a fi d’unir esforços, unes atres “Organisacions comunitàries implicades o representatives”, que hauran de contar en el vot majoritari del Ple i Assamblea per a ratificar el seu ingrés.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, junt als seus socis de govern, no deuen ni poden impondre “manu militari” els seus criteris polítics sobre el colectiu faller, ningunejant a poblacions que junt a la ciutat de Valéncia han fet gran la festa fallera; als artistes fallers agremiats en el Gremi Provincial d’Artistes i Artesans Fallers de Burriana; o a entitats culturals vinculades històricament al colectiu faller com Lo Rat Penat, totes elles incloses en l’Expedient presentat, incloent al mateix temps a qui ad ell o a la seua concepció política li interesse, ignorant sense diàlec ni consens la potestat del colectiu faller.

Per estos motius, i a fi de no politisar més la festa fallera, i molt menys incomplir els propis preceptes que nos han portat a la seua declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de l’Humanitat, exigim l’immediata paralisació d’esta comissió mentres no s’ajuste al propi Expedient presentat, i siga consensuada en la seua estructura, composició i comés pel colectiu faller.