Quan s’implanten els premis i les classificacions falleres?

0
624

Javier Mozas (Arxiu de la JCF)

La primera notícia d’un premi atorgat a una falla és de l’any 1884, que la penya El Fum va lliurar un pergamí pintat a mà a la millor falla d’aqueix any. La revista La Traca en 1887, i Lo Rat Penat entre 1895 i 1902 són els següents referents quant a premis concedits a falles en un primer moment. Sens dubte, podem dir que, per als últims, el gran guanyador va ser la Plaça de la Pilota, que es va alçar amb el premi en tres ocasions (1895, 1897 i 1899) i a més amb el mateix artista faller, Eduardo Alemany.

És curiós observar com a partir de l’any 1901 apareixen diverses associacions que comencen a donar premis més o menys efímers, a la calor dels acabats de crear per l’Ajuntament aqueix any. Aquests premis són els que tenen continuïtat en l’actualitat, i van fer que Lo Rat Penat haguera de canviar d’objecte premiat en 1903 cap al llibret de falla.

Totes les falles competien en una mateixa categoria pels mateixos premis. El continu augment de falles plantades, va fer que l’any 1933 se subdividira en dues seccions, Primera i Segona. Per part seua, és també en aquesta dècada quan comencen a aparèixer els premis a les falles infantils, que els servirà per a consolidar-se entre els més xicotets.

Amb el canvi de dècada i de tipus d’organització de la festa amb la nova Junta Central Fallera, a poc a poc es comencen a realitzar xicotetes modificacions en el lliurament de premis a falles. Es canvien de nom les seccions de falles, passant a denominar-se Especial a la més important, a més de crear-se els premis als millors ninots de secció. En Infantils, la secció Especial es crearà l’any 1976, la qual cosa confirma el retard que sempre porten els infantils respecte dels majors.