Cultura Festiva augmenta un 80% la subvenció als artistes fallers

0
648
Comunidad Valenciana Valencia. 11/03/20, Falla del Ayuntamiento. levantada al Tombe. Fotografia de Manuel Molines.

El Jurat d’elecció de les Falles 2018 serà triat, de nou, per entitats vinculades a les falles i l’art, sense vots de polítics.

L’Ajuntament incrementará en 20.000 euros la subvenció anual que atorga al Gremi d’Artistes Fallers que enguany arribarà als 45.000 euros. Esta partida es destinarà, principalment, a reobrir el Centre de Documentació de les Falles, que serà un element clau per a la revitalització de la Ciutat de l’Artista Faller i permetrà la recopilació de material documental de la festa que estarà a l’abast de tots. Així consta en l’ampliació del conveni signat entre la Regidoria de Cultura Festiva i el Gremi d’Artistes Fallers, amb el qual també s’han acordat les bases del procés de selecció dels projectes per a la realització i muntatge de les Falles Gran i Infantil de l’Ajuntament per a l’any 2018, “que mantenen la via oberta l’any passat de despolititzar el Jurat”.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha presentat hui estes bases amb les que l’equip de govern busca “un projecte de falla que li done protagonisme a la flama, i que siga integrador i li done al públic l’oportunitat de relacionar-s’hi”. A més, ha afegit, “arran de la declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, serà major el nombre de les persones que s’acosten a la festa”. I en este sentit, també ha destacat la importància d’impulsar l’esmentat Centre de Documentació de les Falles (CDF), “que es va inaugurar a finals de 2005 per la corporació anterior i va cessar les seues activitats al març de l’any 2011 per retallades pressupostàries”.

“Ara, gràcies a l’ampliació del conveni amb el Gremi d’Artistes Fallers, el CDF passarà a ser un espai dins de la seu del Gremi, amb unes instal·lacions millor condicionades que les anteriors i que permetran l’atenció al públic en un futur, i serà un element més que contribuirà a la dinamització de la Ciutat de l’Artista Faller, que és un dels objectius de l’Ajuntament”, ha explicat Fuset.

El Centre de Documentació, Informació i Difusió de la Festa de les Falles és un centre d’informació i recursos especialitzats, destinat a recopilar i catalogar material fotogràfic, audiovisual i escrit: llibrets, revistes, articles, publicacions diverses. Quan va cessar les seues activitats, el CDF tenia 13.000 registres introduïts que ara aniran ampliant-se. Estarà també vinculat al Museu Faller, per a catalogar, inventariar i difondre el patrimoni faller.

Pel que respecta a les Falles Municipals, Pere Fuset ha destacat que han de ser “un monument singular, una carta de presentació al món que ha de visualitzar la diversitat creativa dels artistes fallers, i seràn triades per un comité tècnic, sense políticis, integrat per representants proposats directament per associacions i entitats vinculades a les Falles, la creació i l’art”.

Pere Fuset ha explicat que l’objectiu d’estes bases, que arrepleguen la voluntat dels artistes fallers, és evitar els concursos d’esbossos per a valorar trajectòries i propostes”. L’import de la Falla Gran ascendirà als 170.000 euros i el de la Falla Infantil serà de 25.000 euros. Pel que fa al monument, s’estimarà, entre altres aspectes, el caràcter satíric de l’obra en conjunt, la seua integració en l’espai públic en què ha d’instal·lar-se (la plaça de l’Ajuntament), la facilitat de recorregut, accessibilitat i relació visual des de l’exterior, i l’adequació dels materials amb què es construïsca en benefici d’una cremà més neta i respectuosa amb el medi ambient.

Les bases es fan ressò de tota la documentació que els interessats hauran de presentar, del 3 al 19 d’abril, a les dependències del Servici de Cultura Festiva.