Donís Martín, ‘Premi Maximilià Thous d’Or 2019’

0
578

Aquest guardó reconeix a aquelles persones o entitats que contribueixen a la defensa de la cultura i de les tradicions valencianes

La comissió Fra Pedro Vives-Bilbao-Maximiliano Thous va lliurar anit el XIII Premi Maximilià Thous d’Or 2019 al poeta Donís Martín Albizua.
Donís Martín va estar acompanyat durant l’acte pel compositor José Teruel; el regidor del Grup municipal Popular a l’Ajuntament de València i expresident de la Junta Central Fallera Félix Crespo, i el president de l’associació cultural El Casal Bernat i Baldoví, Óscar Rueda.
Aquest guardó reconeix a aquelles persones o entitats que contribueixen, amb el seu treball o dedicació, a la defensa de la cultura i de les tradicions valencianes.
Donís Martín va nàixer a València l’any 1944, en el barri de Ruzafa, i compta amb una dilatada trajectòria dins del món festiu, cultural i faller de la capital del Túria.
Professionalment va treballar com a aparellador municipal a l’Ajuntament de València i, durant els seus últims anys en actiu, va exercir les funcions de cap de l’oficina de turisme municipal.
Dins del món faller va arribar a ser Secretari General de Junta Central Fallera des de 1995 fins a l’any 2003. A més, va ser mantenidor d’infinitat d’exaltacions de Falleres Majors, de les quals cal destacar la de la Fallera Major Infantil de València en 1995.
Així mateix, Donís està estretament vinculat a altres festes tradicionals de la ciutat. En aquest sentit, és component des de 1980 de l’Associació Amics del Corpus, i representa la figura del capellà de les roques, sent el primer seglar a representar-lo en la processó del Corpus.
També és directiu de la Pila Baptismal de Sant Vicent Ferrer, on ha representat en diverses ocasions a personatges dels embalums de Sant Esteve.
D’altra banda, Donís també ha destacat per la seua faceta literària. Així, va escriure el seu primer llibret de falla per a la comissió dempeus de la Creu en 1974, amb el qual va obtenir el primer premi en la categoria d’autor novell en el concurs organitzat per l’associació cultural valenciana de Lo Rat Penat.
Des de llavors, la seua activitat literiaria ha sigut incessant. Així va aconseguir en diverses ocasions la Flor Natural, el màxim guardó dels Jocs Florals de la ciutat de València, i en 1994 va obtenir el títol de Mestre en **Gai Saber, màxima distinció literària en llengua valenciana. Igualment, ha sigut nominat en tres ocasions el poeta del “Dia de la Paraula Valenciana”, organitzat per l’Ajuntament de València.
Finalment, és posseïdor de la Lira de Plata d’Agrupació Literia “Amics de la Poesia” de València, així com autor prolífic de diverses lletres de cançons i pasdobles.
Edicions anteriors
Des de la creació del Premi Maximilià Thous d’Or l’any 2007, han sigut premiats un total de tretze persones o entitats. Així, l’any passat va ser guardonat el Tribunal de les Aigües. En 2017 va ser premiada, a títol pòstum, Rita Barberá, i en 2016 va ser distingit el Gremi d’Artistes Fallers.
En edicions anteriors van ser premiats l’investigador, escriptor i assagista Óscar Rueda; els Vestidores de la Mare de Déu; l’ex president de Junta Central Fallera, Félix Crespo; el músic José Teruel; l’investigador, bibliòfil i documentalista Rafael Solaz; el dibuixant i cartellista Rafael Contreras; la Generalitat Valenciana; la periodista i escriptora M.ª Ángeles Arazo, i el poeta Anfós Ramón.