El món faller participa en un 9 d’octubre ple d’actes

0
303

Durant la jornada va tindre lloc la processó cívica, la mascletà i l’Entrada de Moros i Cristians

Com cada any, el Nou d’Octubre, València s’engalana per a commemorar la conquesta de la ciutat, el 9 d’octubre de 1238, per les tropes del rei Jaume I. Sens dubte, es tracta d’un dia únic per a exaltar la identitat col·lectiva dels valencians. Enguany, la Fallera Major de València, Rocío Gil, i la seua Cort d’Honor també han volgut recolzar aquesta festivitat tan important i han participat en tots els actes programats durant la jornada.

Després de la solemne baixada de la Reial Senyera des del balcó de l’ajuntament, les falleres es van unir a la processó cívica, en la qual els valencians acompanyaren la Reial Senyera en un recorregut que va tindre al Parterre un moment culminant amb l’ofrena floral de les institucions a l’estàtua eqüestre del rei Jaume I.

A continuació, el seguici es va reprendre i va continuar fins a la plaça de l’Ajuntament, on la Reial Senyera va ser hissada perquè tornara a l’Arxiu Històric Municipal, on es guarda durant tot l’any.

En acabar la processó cívica i com no podia ser d’una altra manera la pólvora va tindre el seu protagonisme amb la mascletà terrestre a càrrec de la pirotècnia Aitana (Bèlgida). A més, com ho fan durant el mes de març les falleres es van pujar al balcó de l’Ajuntament per a contemplar l’espectacle des d’un lloc privilegiat.

Ja per la vesprada, a les cinc, va tindre lloc la XV Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València, organitzada per la Federació Valenciana de Moros i Cristians, de la qual també van formar part tant Rocio com Daniela, Fallera Major Infantil de València.

Fotografies: Armando Romero