La imatge de la ‘Geperudeta’ torna als carrers de la Comunitat Valenciana

0
262

La imatge pelegrina de la Verge dels Desemparats visitarà la platja de la localitat valenciana de Canet d´En Berenguer, on acudirà de matinada el diumenge 26 de juliol, en un acte organitzat “amb totes les mesures de seguretat”, amb motiu del 500 aniversari del patronatge de la Verge contra les Febres en aqueixa població.

Així, està previst que la imatge arribe en la seua `maremóvil´ al port de Canet a les 4 de la matinada del diumenge 26 de juliol, i serà pujada a una embarcació per a recórrer la platja. A continuació presidirà el rés d’un rosari i una eucaristia en un altar instal·lat en la mateixa riba, fins on serà traslladada la imatge des del mar, a coll dels devots, segons indica el rector, Manuel Ortí.

Els fidels podran assistir a la celebració reservant de forma prèvia una de les parcel·les en les quals en l’actualitat està dividida la platja de Canet, des d’on seguiran l’eucaristia, sense rebre la comunió, per a evitar el moviment de persones, mantenint la distància de seguretat i amb l’ús de màscares, segons el rector, que ha afegit que les parcel·les estan habilitades per a  dues, quatre o sis persones, amb un aforament màxim de 500 persones en total, i a les quals només es podrà accedir amb l’acreditació arreplegada prèviament en la parròquia.

Tant el rosari com l’eucaristia podran seguir-se a través de receptors de radi, que els devots hauran de portar a les seues parcel·les, a través d’una freqüència d’FM, per a evitar molestar els veïns, segons Ortí, que afig que la celebració nocturna estarà acompanyada per la llum de les llanternes dels fidels.

Igualment, la Verge contra les Febres, patrona de la localitat, també serà traslladada a la platja, per a presidir l’eucaristia. Una vegada finalitzada, la imatge de la Mare de Déu recorrerà la riba perquè puga ser venerada per tots els fidels des de les seues parcel·les, i tornarà de nou a l’embarcació que la traslladarà a port, per a tornar, entorn de les 7 del matí, a València en el seu maremóvil.

“Serà un acte molt emotiu, en el qual rebrem a la nostra Mare per mar, que eixirà a la nostra trobada durant l’alba, il·luminada pel sol de l’alba”, assenyala Ortí, “un acte en el qual extremarem les mesures perquè siga segur”.

La visita a la localitat de Canet d´En Berenguer s’emmarca dins de l’Any Sant Jubilar concedit per la Santa Seu a la parròquia de Sant Pere Apóstol per la celebració del V Centenari del patronatge de la Verge contra les Febres i els actes de les quals també van ser suspesos amb motiu de la COVID-19.

Patronatge Verge contra les Febres

La parròquia de Canet, erigida en 1316 pel llavors bisbe de València, Ramón de Gastón, va rebre del Cardenal Egidio de Vitervo en 1518, una icona de la Verge en agraïment a l’ajuda que la població havien dispensat al llegat del Papa després d’un naufragi en la seua costa.

Un any més tard, en 1519, la localitat va patir unes pestes que van assolar la zona i van acabar amb la vida de molts habitants que van morir per febres altes. Davant aquesta situació, els fidels van traure en processó la icona de la Verge per a demanar la seua protecció.

Davant la curació de la població, la localitat va elevar a Roma la súplica que la imatge fóra declarada patrona de Canet amb el títol de Verge contra les Febres. Finalment, en 1520 va ser declarat el patronatge, així com la indulgència plenària per a tots aquells que visiten la seua capella, pel papa León X.

Visites previstes de la Mare de Déu

Amb aquesta visita, la Germanor de Seguidors de la Verge dels Desemparats represa les eixides de la Mare de Déu, després del temps de confinament  amb motiu de l’Estat d’Alarma provocat per la pandèmia del COVID-19.

Així, durant els últims mesos van ser suspeses un total de nou eixides de la imatge pelegrina de la Mare de Déu, programades per als mesos de març, abril, maig i juny, segons indica el president de la germanor, José Luis Albiach, que assegura que reprenen les visites amb “molta il·lusió”.

Igualment, ja estan previstes les eixides de la imatge processional de la Verge per a l’últim trimestre de l’any, “sempre que les condicions sanitàries ho permeten”, segons Albiach. Així, la Mare de Déu visitarà al setembre la localitats de Barx i el Genovés, i està previst que viatge a la pedania valenciana de l’Oliveral i la parròquia Crist Sacerdot de València, a l’octubre.

Igualment, ja estan programades visites a la Vall d’Uixó, Pego i la parròquia María Auxiliadora de València, durant el mes de novembre, segons Albiach, que afig que, en la mesura que siga possible, s’intentaran acoblar les eixides suspeses durant els mesos del confinament, en les dates que hi haja disponibilitat.