Mutisme institucional (conscient)

0
375

L’Ajuntament -que ha començat a planificar les pròximes Falles 2022 sense les Falles Municipals- obliga les comissions falleres a contractar i començar a pagar les seues.

Pese al silenci institucional, ens anem assabentant de presa de decisions i actuacions sota criteris diferents per a les mateixes finalitats i tot això a esquena dels fallers. Fa dies ens assabentàvem que l’Ajuntament no anava a obrir els casals fallers fins al final de l’estat d’alarma ara, sota la directriu de “un pacte nacional entre responsables de Sanitat nacionals”.

DIVERGÈNCIA DE CRITERIS

El passat 23 de març l’Ajuntament anunciava que no anava a convocar el concurs dels monuments de les Falles Municipals, que “de moment no s’ha plantejat, estem treballant en les Falles de 2021 i, quan arribe el moment ja es decidirà”. Sembla que l’argument que és convenient avançar la tramitació perquè els artistes tinguen més temps i més alternatives en cas de no ser triats, queda aparcat segons les circumstàncies existents a cada moment.

Cal recordar que va ser al maig de 2018, i després del retard en la tramitació de l’expedient del procés d’elecció dels monuments municipals per a les Falles de 2019 quan el grup municipal del Partit Popular va presentar una moció en la qual aconseguia que el tripartit es comprometera a avançar les dates de la tramitació de l’elecció de les Falles Municipals, a la primera quinzena d’abril, una vegada iniciat el procés amb anterioritat, concretament al març, com es feia fins al 2015.

Resulta, com menys sorprenent, que l’Ajuntament exigira a les comissions falleres a signar els contractes amb els artistes per a les falles de 2022 si volien aspirar a la subvenció de monuments i siga el propi ajuntament qui no actue d’igual manera.

Seria congruent que l’Ajuntament no estiguera pensant en les Falles de 2022 si actuara amb els mateixos criteris en tot moment i per als mateixos objectius, però cada dia ens anem assabentant, no de manera oficial, d’actuacions divergents per a mateixos temes, i descobrim que s’han iniciat els tramites per a contractar tota la infraestructura i decoració necessària per a la celebració de tots els actes programats per JCF per a les Falles de 2022, a més de com ja va avançar aquest mitjà dies passats de la contractació de serveis i subministraments per a la Gran Fira de Juliol i Expojove.

CONCURS PER ALS ACTES DE LES FALLES 2022

El passat 28 d’abril l’Ajuntament, a través de Junta Central Fallera, va publicar en la Plataforma de Contractació del Sector Públic, la convocatòria del concurs per a “EL SUBMINISTRAMENT EN RÈGIM DE LLOGUER D’INFRAESTRUCTURES D’ORNAMENTACIÓ I DECORACIÓ PER A ESDEVENIMENTS FALLERS”, per un import de 161.983,18 € (iva inclòs), el termini del qual de presentació d’ofertes finalitza el 14 de maig. La duració del contracte és per 14 mesos.

Ixen a concurs 7 lots:

-Lot 1: Exaltacions de les Falleres Majors de València per 22.346,4 € (iva inclòs) 

-Lot 2: Exposició del Ninot per 26.357,88 € (iva inclòs)

-Lot 3: Acte inici Falles – Crida per 7.735.3 € (iva inclòs)

-Lot 4: Elecció de les Corts d’Honor per 25.644,43 (iva inclòs)

-Lot 5: Actes Setmana Fallera per 27.622,91 € (iva inclòs)

-Lot 6: Gales i esdeveniments diversos per 36.829,4 € (iva inclòs)

-Lot 7: Actes fallers i assemblees de presidents per 15.446,86 (iva inclòs)

En els actes de la setmana fallera estan inclosos els següents actes: Tribuna lliura de Premis, Homenatges Maximiliano Thous, Maestro Serrano i San José, Ornamentació Plaça Ajuntament, Tarima Premsa i Ofrena, Ofrena de Flores, Gal·la Pirotècnia, Cavalcada del Ninot, Gales de Cultura, Presentació del Ninot Indultat, Gala de l’Artista Faller, Campionat de Parchis, Campionat de Truc, Premis Pesebres, Concurs Playback (Sala Canal), Fira del Col·leccionisme CAC, Concurs de Dibuix, Gal·les Esport, Intercanvi de fotografies i recompenses falleres, Gala Fallera, Estand JCF en Expojove, Exposició Ciutat Arts i Ciències, …

En relació als pressupostos estan dotats pressupostàriament per a enguany 2021 els següents lots: l’Elecció de la Corts d’Honor, Gales i esdeveniments diversos i Actes fallers i Assemblees de presidents. La resta de lots tenen destinat pressupost per a les Falles de 2022.

El pitjor i més greu en situacions d’incertesa és l’absència conscient d’informació i esperar que des de fora et solucionen els teus problemes alhora que derives les responsabilitats a uns altres, sense albirar cap iniciativa local.