Rumb a Etiòpia per a recolzar la candidatura de les Falles

0
313

València espera expectant, quelcom nerviosa i esperançada, que el Comitè aprove la candidatura de les Falles i siguen declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Ahir dilluns, 28 de novembre, donava començament la XI Assemblea Intergovernamental de la UNESCO en el Centre de Conferències de la Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a Àfrica a Addis Abeba (Etiòpia).

Cal destacar el treball, suport i implicació de la Delegació espanyola composta per l’Ambaixadora d’Espanya davant la UNESCO, María Teresa Lizaranzu, responsables del Ministeri de Cultura, Educació i Esport del Govern d’Espanya, així com de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València i Junta Central Fallera.

Igualment, ha de posar-se en valor el recolçament a la candidatura de les Falles per part del propi Ministre Iñigo Méndez de Vigo i el Secretari d’Estat de Cultura Fernando Benzo, els qui aquest mateix matí han volgut sumar-se a la iniciativa #FallesUNESCO immortalitzant el moment en una fotografia al costat del Diputat José Mª Chiquillo.

29112016fallesunesco

Fins a Etiòpia s’han desplaçat en representació de la candidatura valenciana Antonio Bravo i Consuelo Matamoros, de la Generalitat Valenciana; Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València i president de Junta Central Fallera, i el Secretari General de l’ens, José Martínez Tormo.

Demà se suma a esta comitiva el Diputat i Portaveu del Grup Popular en Cooperació Internacional al Desenvolupament, José Mª Chiquillo, qui a més és membre de l’Organització de Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) i President de la Xarxa Internacional del Programa UNESCO Ruta de la Seda, i José González, director i presentador del programa “Viu les Festes” que s’emet diàriament en Canal 7 Televalència.

Una destinació i un objectiu marcat: aconseguir la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO per a les Falles de València.

Previsiblement, demà a la vesprada tindrà lloc la presentació i defensa de la candidatura de les Falles en el Comitè que reuneix a representants de 24 Estats Parteixes en la Convenció, que romandran en sessió fins al 2 de desembre.

Presidit pel Director General de l’Autoritat d’Etiòpia per a la Recerca i Conservació del Patrimoni Cultural, Yonas Desta Tsegaye, el Comitè examinarà les 37 sol·licituds d’inscripció en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

José Mª Chiquillo ultima els preparatius d’un llarg viatge, molt il·lusionat i amb “bones sensacions” perquè “en la fase preliminar, la candidatura de les Falles ha impressionat al Comitè per la pròpia identitat d’aquesta festa que aglutina tradició, cultura, art, creativitat, llum, color… Un vertader espectacle per a tots els sentits. Sens dubte, un patrimoni cultural que hem de salvaguardar i que mereix aquest reconeixement a nivell mundial”.

“La reunió serà transmesa en viu per Internet; per la qual cosa, vos invite a seguir en directe un moment històric per a València i les Falles ja que la declaració #FallesUNESCO serà el passador d’or a un dur treball que es va posar en marxa amb molt esforç, tenacitat, responsabilitat i serietat” ha conclòs Chiquillo hores abans de començar el seu viatge.

José González, emocionat, ha declarat que “como valencià i faller és tot un orgull poder estar present en un moment cúspide per a València i per a les Falles”.

Falten 24 hores per a conèixer el veredicte final per part del Comitè i València, en general, i el col·lectiu faller en particular, espera tenir bones notícies i poder celebrar el reconeixement de les Falles per part de la UNESCO.