“La Festa dels Sentits” és la campanya gràfica de les Falles 2017

0
376

El lema de la campanya gràfica de les Falles 2017, presentada esta vesprada en el MUVIM en un acte presidit pel regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i en presència de la Fallera Major de València, Raquel Alario, és “La festa dels sentits”. Són cinc cartells, un per cada sentit: oïda, olfacte, gust, tacte i vista, realitzats pels artistes Luis Demano i Joan Quirós, que passaran a la història per ser els primers d’unes Falles ja declarades patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO, condició que es destaca en cada un d’estos cartells en els quals l’imaginari popular de la festa de les falles és representat de manera diferent, però igualment clara i al·lusiva, a través dels sentits.

“Al llarg de la història el món de les Falles ha comptat amb el millor de cada casa pel que fa al disseny gràfic. Tenim grans cartells, alguns dels quals s’estan restaurant, exhibits en el Museu Faller, i volem continuar en eixa línia”, ha manifestat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, qui ha afegit que “l’any passat ja reformulàrem les bases perquè el món professional valencià del disseny gràfic tornara a tindre interés en realitzar la imatge gràfica de les Falles, i ara ens consolidem”.

Ha afegit que eixe objectiu de posar en valor la imatge gràfica de les Falles a través d’una campanya de gran visibilitat i difusió dins i fora de la ciutat, “ho vam aconseguir en 2016 amb Ibán Ramón i ho tornem a aconseguir enguany amb els nous autors: Luis Demano i Joan Quirós, que estic convençut que ens regalen una imatge gràfica per a la història, a l’altura de les Falles UNESCO, i que demostrarà que la festa de les Falles és una festa per a viure-la plenament amb els cinc sentits”.

La Cremà, la Plantà, l’Ofrena o la música són alguns dels clars referents que apareixen en estos cinc cartells que van a ser profusament difosos i que conformen una campanya gràfica impactant i de gran colorit vinculada als cinc sentits convertits en “fil conductor de la narració visual on l’imaginari festiu és el protagonista. Les Falles són una festivitat que estimula tots els nostres sentits, i nosaltres hem volgut representar cada una de les facetes de la festivitat emmarcant-la en un ambient popular i inclusiu, posant l’accent en aquelles qualitats i aspectes culturals que ens defineixen com a poble: la gastronomia, la música, l’artesania, la calor humana i la proximitat compartida”, han destacat els autors d’esta campanya gràfica presentada esta vesprada en el MUVIM.

“La proposta inicial era fer un sol cartell, però era un format que se’ns quedava xicotet per al que volíem representar i de la manera en què el volíem representar. Llavors decidírem fer una sèrie de cinc cartells basada en els cinc sentits, i en ells es representa tot l’imaginari popular de la festa de les Falles en cada un amb una escena diferent però centrant-nos en els vertaders protagonistes que són els valencians i valencianes, la gent”, ha assenyalat Luis Demano.

Joan Quirós, per la seua banda, ha manifestat que “hem volgut representar escenes populars lligades a la cultura valenciana i mediterrània, com la gastronomia, la música o l’artesania, jugant amb els aspectes més sensorials. En l’olfacte, per exemple, hem representat a una fallera amb flors i pirotècnia. En les falles s’aguditza eixe sentit de l’olfacte, com s’aguditza el de l’oïda en una despertà o amb tota la cultura musical que hi ha ací a València. També la pirotècnia apareix dins d’eixe objectiu d’escenificar i representar imatges de la festa i lligar-les a les nostres tradicions culturals”.